Wiosna świadomie – co z naszą dietą.

0
844

Wiosna – czas redukcji nadmiaru w szafie, na talerzu, w obwodach ciała. Okres zmian, porządków i  niesamowitej energii. Jednak jak każdy czas przejściowy niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwa, o których warto pamiętać.

 

               Ostrożnie z dietą fit

Sałatki i jogurty nie zawsze są trafnym rozwiązaniem dla trwałej redukcji zbędnych kilogramów. Często do gromadzenia się tkanki tłuszczowej dochodzi poprzez wyziębienie organizmu w powodu źle skomponowanej diety. Niejednokrotnie towarzyszy temu pojęcie zaśluzowania. Na uwadze należy mieć fakt, że kaloryczność posiłków nie jest tak bardzo istotna jak jego jakość odżywcza oraz właściwości termiczne.

 

               Niechciane „boczki”

Bywa tak, że dieta i aktywność fizyczna nie dają dostatecznie szybko widocznych efektów w zakresie modelowania dysproporcji ciała.  Jednak podczas profesjonalnego masażu, doświadczona fizjoterapeutka potrafi dobrać technikę oraz siłę do aktualnych potrzeb  tkanki masowanego obszaru. Daje to istotną przewagę nad urządzeniami do masażu, które posiadają ujednolicony program pracy i często takim samym bodźcem bombardują każdą okolicę ciała. Należy tu nadmienić, że nawet jedna partia ciała potrzebuje zróżnicowanych technik działania.  Jednak warto działać kompleksowo i już teraz samemu zadbać o właściwą trofikę skóry poprzez m.in. szczotkowanie ciała na sucho i dobranie odpowiednich preparatów, nie zawierających zbędnej chemii.

 

Spadek odporności organizmu.

Podczas porządkowania „siebie” i swojego otoczenia należy pamiętać, że wiosna to czas wzmożonych infekcji. Duża amplituda temperatury otoczenia, stwarza trudności z doborem właściwego ubrania.  Niesie to ryzyko przegrzania lub wyziębienia osłabionego przez okres zimowy organizmu. Jednak można się ustrzec przed takimi zagrożeniami i wzmocnić się poprzez codzienne stosowanie świadomego żywienia. Mając na uwadze ten infekcyjny czas, w okresie późnej wiosny i lata warto skorzystać z tego co daje nam natura i przygotować samemu nalewki czy suszone zioła, pozwalające na działanie doraźne oraz wspomagające odporność.

31 marca 2017r w Szkole Podstawowej w Rokietnicy, odbędzie się wykład „Zioła oraz dieta wspierające odporność”, który poprowadzony będzie przez dietetyczkę oraz fitoterapeutkę (zielarkę) Annę Bober.

 

Aby nie tracić sił i zdrowia na zbędne działania, warto zaufać doświadczonym specjalistom. Kiedy robi się coś świadomie, wsłuchując się w siebie i korzystając z tego co daje nam natura, można uzyskać wiele i na długo.

 

 

Ewa Maternik

vivendum.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ