Rokietnickiej PIEKARNI stuknęła 30-tka.

0
1272
DCIM100GOPROGOPR0623.JPG

Trudno wyobrazić sobie Rokietnicę bez tego miejsca. Wizyta w piekarni to bowiem niekwestionowany punkt jeśli nie codziennej, to przynajmniej weekendowej marszruty licznej rzeszy klientów. Zapach chleba od Pana Łakomego, smak bułek i całego asortymentu pieczywa, nie ma sobie równych. Wiedzą o tym nie tylko miejscowi, wierni firmie od lat, ale także nowi mieszkańcy oraz ci, którzy po oferowane tu produkty przyjeżdżają specjalnie.

Tradycje piekarskie w rodzinie Łakomych sięgają 1950 roku kiedy to Jan łakomy rozpoczął zdobywanie wiedzy o produkcji chleba w Poznańskim Zakładzie Przemysłu Piekarskiego. 38 lat później, wraz z synem Piotrem, obecnym właścicielem i członkiem Zarządu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, wydzierżawił nowo wybudowaną piekarnię w Rokietnicy. W 1998 roku została wykupiona. I właśnie ta data uznawana jest za początek 30-letniej już tradycji. Od tego czasu Piotr Łakomy prowadzi piekarnię samodzielnie, w międzyczasie pozyskując uprawnienia czeladnicze, mistrzowskie i pedagogiczne. W dniu dzisiejszym zakład zatrudnia ok. 30 stałych pracowników.

Tym, co zapewnia markę, budzi zaufanie wymagających klientów i systematycznie pozyskuje ich nową rzeszę jest zróżnicowanie gatunkowe wyrobów piekarskich oraz ich jakość. Tradycyjny chleb, komiśniak, bochen chleba wiejskiego, graham, pszenna bułka czy ta orkiszowa z ziarnem smakuje, bo jest dobra i niezrównanie świeża. Gwarantem jest zarówno receptura oparta na tradycyjnych metodach produkcji, jak i stale udoskonalane zaplecze techniczne oraz przede wszystkim – wspaniała załoga, wkładająca w przygotowywane pieczywo wiedzę, umiejętności, solidność i serce.

Rokietnicka Piekarnia Piotra Łakomego to oprócz chleba i bułek także miejsce produkcji wyrobów cukierniczych tzw. suchych.  Znana jest drożdżówka z glancem, pączki, placki drożdżowe z owocami, kołacze i baby piaskowe oraz świętomarciński rogal. Ten ostatni produkowany jest z certyfikatem produktu regionalnego, chronionego prawem UE.

Piekarnia sprzedaje swoje produkty w sklepie firmowym „Przy Piekarni” na ul. Golęcińskiej w Rokietnicy oraz u odbiorców hurtowych działających w okolicy Rokietnicy, jak i w Poznaniu. Własny nowoczesny tabor samochodowy zapewnia szybką i sprawną dostawę towarów.

Piotr Łakomy wspiera od lat szkoły, przedszkola, domy dziecka i domy pomocy społecznej. Jest obecny na największych gminnych wydarzeniach, w tym na Rumpuciu. Jego główny bohater – rozdawana z wielkiego kotła zupa, już od 11 lat podawana jest z kromką chleba z rokietnickiej piekarni. W roku 100-lecia Niepodległości, w święto 11 listopada, biało-czerwone rogale marcińskie były wyjątkowym poczęstunkiem dla uczestników gminnych uroczystości w kościele parafialnym w Rokietnicy, którym prowadzona przez Pana Piotra Piekarnia włączyła się w te wyjątkowe obchody.

D.P.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ