EKO – KLASA W NAPACHANIU

0
355

 

Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!

Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!

S. Karaszewski

 

W miesiącu listopadzie EKO – klasa brała udział w ogólnopolskim programie edukacyjno – badawczym „ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci i Rodziców.”  Celem programu jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym. W działania edukacyjne zostali włączeni rodzice, nauczyciele oraz osoby z najbliższego otoczenia dzieci. Przez trzy tygodnie doktoranci Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzili z dziećmi warsztaty. Tematem pierwszego warsztatu były „Owoce i warzywa, jako alternatywa dla słodyczy.” Dzieci miały możliwość pogłębienia wiedzy na temat spożycia owoców i warzyw i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tematem drugiego spotkania było „Mleko i ryby – dlaczego, są ważne w diecie.” Uczniowie zostali zapoznani z rolą mleka i przetworów mlecznych w prawidłowym żywieniu oraz konsekwencjami niedoboru tego składnika w diecie. Zastanawiali się też, dlaczego ryby powinny znaleźć się w każdym jadłospisie. Trzeci warsztat to próba odpowiedzi na pytanie „Czym ugasić pragnienie?” W zabawowej formie wyjaśniono dzieciom, dlaczego człowiek musi spożywać napoje i skąd bierze się woda w organizmie. Dzieci poznały różnicę między sokiem, a nektarem i napojami energetyzującymi. Duże zainteresowanie wzbudziło odczytywanie ilości cukru w popularnych napojach i rozmowa na temat napojów zakazanych dla dzieci. Podsumowaniem udziału w programie był wyjazd dzieci na Uniwersytet Przyrodniczy. Tutaj uczniowie przypomnieli sobie zasady higieny osobistej i higienicznego przygotowania posiłków. Na zakończenie dzieci poznały podstawowe urządzenia służące do oceny rozmiarów ciała. Studenci przeprowadzili pomiary antropometryczne (masę ciała, wysokość, obwód talii) zmierzyli ciśnienie tętnicze i siłę mięśni przedramienia. Podsumowując udział w warsztatach mam nadzieję, że jest to początek pozytywnych zmian przyzwyczajeń dzieci oraz wpływ na zmianę stylu ich życia. To chwila refleksji nad właściwym wyborem produktów i zwiększeniem świadomości żywieniowej.

wych.  Anna Olejniczak – Cichocka

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ