EKO – KLASA W MROWINIE

0
708

Zdrowe nawyki żywieniowe młodych ekologów.

Ekologia to nie tylko dbałość o czystość środowiska naturalnego, to także troska o zdrowy rozwój młodych ludzi. Szybkimi krokami zbliżają się święta a wraz z nimi-wiadomo: jedzenie. Co zrobić, aby jedzenie nie szkodziło? W tym celu wzięliśmy udział w Ogólnopolskim Projekcie Edukacyjnym „ABC Zdrowego Żywienia” , którego celem było podniesienie świadomości żywieniowej, a w konsekwencji wyeliminowanie popełnianych błędów żywieniowych, poprzez zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci oraz ich rodzin.

Uczestnicy programu zrealizowali cykl sześciu 45-minutowych warsztatów,
z których część była realizowana w szkole na lekcjach, a część na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podczas warsztatów  realizowano następujące tematy:

  • Owoce i warzywa jako alternatywa dla słodyczy
  • Produkty mleczne i ryby nie tylko od święta
  • Napoje, czyli co pić, aby zdrowym być
  • Higiena w kuchni
  • Tajemnice antropometrii
  • Smacznie, zdrowo, kolorowo

Podczas warsztatów „Tajemnice antropometrii” dzieci zostały zważone, zmierzone, dokonano u nich pomiarów ciśnienia krwi i siły mięśni przedramienia. Pomiary te zostaną dodatkowo powtórzone w późniejszym okresie. Wszystkie zajęcia były prowadzone przez wykwalifikowanych specjalistów z zakresu żywienia człowieka – pracowników Uczelni Wyższych. Zajęcia były bardzo atrakcyjne. Na koniec wszyscy uczestnicy projektu otrzymali drobne upominki. Mamy nadzieję, że zdrowe nawyki żywieniowe pozostaną w naszych głowach i konsekwentnie będziemy je stosować.

Wych. B. Lisiak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ