Agata to 18-letnia mieszkanka Rokietnicy, której największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w programie Szef dla Młodych Talentów.
Pasja do gotowania w Agacie już w dzieciństwie zaszczepiła mama, dlatego szkoła gastronomiczna była dla dziewczyny oczywistym wyborem. Jak sama mówi: właśnie w tym sprawdzam się najlepiej. Tak samo twierdzi jej rodzina, która uwielbia przygotowywane przez Agatę dania, szczególnie jej popisowe spaghetti.
18-letnia pasjonatka gotowania nie miała jednak okazji spróbować swoich sił w pracy w restauracji. Dopiero dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów wygrała staż w restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, w której szefem kuchni jest Michał Kuter. Wraz ze swoimi kolegami wzięła udział w Mikserze Kulinarnym– bezpłatnym spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych, które MAKRO Polska organizuje co miesiąc w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Uważnie słuchała prelekcji Ernesta Jagodzińskiego, przyglądała się pokazowi kulinarnemu Michała Kutra i prezentacjom produktów, a na koniec rozwiązła quiz. I uzyskała najlepszy wynik!
Wygrany staż w restauracji A Nóż Widelec to dla niej możliwość zdobycia pierwszego zawodowego doświadczenia i poznania profesjonalnej kuchni od kulis. Mogłam zobaczyć, jak pracują profesjonaliści, pomagać im i uczyć się od nich. Ten staż to dla mnie zupełnie nowe i niezwykle cenne doświadczenie oraz pierwszy krok w karierze kucharza. – mówi Agata.
W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw. Agata marzy o pracy w zgranym zespole – takim, jak w A Nóż Widelec – z którym wspólnie mogłaby tworzyć nowe smaki. Nie wyobrażam sobie siebie w innym miejscu, niż kuchnia. Wierzę, że moja przyszłość wiąże się właśnie z branżą gastronomiczną.
Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy. Pierwsza edycja programu zakończyła się sukcesem: w dziewięciu spotkaniach z najlepszymi szefami kuchni i ekspertami ze świata gastronomii wzięło udział prawie 1100 uczestników z całej Polski. Spośród nich piętnastu najlepszych zdobyło staże w znanych polskich restauracjach. Partnerami pierwszej edycji programu są: Gault & Millau Polska, Provincja Kruszwica i ChemaN. Już od września br. startuje kolejna edycja programu, rozszerzona m.in. o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.
„W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw.” – Brzmi nieźle, gratulacje i powodzenia