10 zasad kultury segregacji

0
417
Coraz więcej Polaków segreguje odpady. Z ostatnich danych, które udostępniła fundacja ProKarton wynika, że jest to już 60% naszych rodaków. Niestety wraz ze wzrostem tej liczby nastąpił spadek w jakości segregowania. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zaniedbania wynikające z nieumiejętnej segregacji w gospodarstwach domowych,prowadzą do ogromnych kosztów i często strat.

 

O tym, co MA ZNACZENIE:
1.
PRZETWORZENIE: dzięki przetwarzaniu odpadów, jesteśmy w stanie w znacznym
stopniu zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska. Recykling pozwala zaoszczędzić
ogromne pokłady energii i znacznie ograniczyć koszty produkcji. Dzięki temu nie
zanieczyszczamy powietrza, gleby, wód i zmniejszamy emisję gazów cieplarnianych. Ponowne wykorzystywanie surowców w odniesieniu do korzystania z surowca pierwotnego pozwala zaoszczędzić nawet 95 % energii w przypadku aluminium, o 85% przy wykorzystaniu miedzi, o 80% przy tworzywach sztucznych, 74% przy stali, 65% przy papierze i 30% przy produkcji szkła.
2.
ZGNIECENIE: zgnieciona butelka zajmuje nawet 80% miejsca mniej. Ty oszczędzasz
miejsce w swoim śmietniku, a firmy zajmujące się odbiorem odpadów nie wożą
powietrza.
3.
ODKRĘCENIE: Należy pamiętać, by butelki wyrzucać bez nakrętek czy kapsli, te powinny trafić do odpowiednich pojemników.
4.
OZNACZENIE: należy zwracać uwagę na oznaczenia na produktach, które informują, do jakiego pojemnika należy wrzucić dane opakowanie.
5.
OPRÓŻNIENIE: ważne, by opróżniać opakowania, które wyrzucamy. Nie sprawi nam to przecież ogromnego problemu i zajmie przysłowiową chwilę. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie wyleje się na inne produkty, np. papierowe, które mogłyby być poddane recyklingowi.
6.
ROZŁOŻENIE: dotyczy to m. in. kartonów, które po rozłożeniu zajmują o około 70% mniej miejsca.
7.
PRZYNOSZENIE: kiedy wybierasz się na zakupy do sklepu, pamiętaj o własnej torbie wykonanej z materiału. Są one wielorazowego użytku, więc pozwalają nie tylko odetchnąć środowisku, ale również są o wiele trwalsze. Przeciętny żywot jednej foliowej torebki to około 15-20 min, czyli czas, który zajmuje nam przyniesienie zakupów do domu. Później reklamówka niestety ląduje w śmietniku, a to, co dzieje się z nią dalej, przynosi zgubę środowisku.
8.
ROZRÓŻNIENIE: mimo że lustro, szklanka czy szyba wydaje się zwykłym szkłem, daleko im do niego. Niewiele osób wie, ale zanieczyszczenie odpadów szklanych przez fragmenty szyb, szklanek czy porcelany powoduje, że cała przygotowana do przetworzenia partia szkła przestaje się do niego nadawać.
9.
ZABRUDZENIE: nie powinniśmy wyrzucać bardzo zabrudzonych opakowań, np. tłustych papierków po maśle, zużytych chusteczek higienicznych lub papieru zabrudzonego klejem. Takich odpadków również nie można przetworzyć.
10.
WYRZUCENIE: należy zwracać uwagę, dokąd wyrzucamy śmieci, które sami produkujemy. Te, które nie nadają się do przydomowych kontenerów, możemy oddać np. do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Ważne też, by przeterminowane leki oddawać do aptek, a wyczerpane baterie wrzucać do przeznaczonych do tego pojemników, które coraz częściej można znaleźć w sklepach z elektroniką.
Ż. S.
Źródło:
http://dominik-dobrowolski.blog.ekologia.pl/Dzien-bez-smiecenia-11-maja-2016,2138

ZOSTAW ODPOWIEDŹ